Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Профил на vkusno123
Име:
Заприн Трясков

Възраст:
45

Пол:
мъж

Град:
Пазарджик

Професия:
електротехник

Статистика
Популярни постинги:
0

Постинги този месец:
0

Гласове този месец:
0

Коментари този месец:
0

Любими блогове:
2

Блогъри добавили в любими:
4

Блог вълни:
2
Последни постинги
БЛОГЪТ СЕ ПРЕМЕСТИ НА ТОЗИ АДРЕС   http://vkusno.log.bg/
Категория: Рецепти
Прочетен: 191 Коментари: 0 Гласове: 2
Последна промяна: 25.08.2012 13:41
25.08.2012 00:31 - ДЕСЕРТИ
                                                            МАКАРОНИ НА ФУРНА 

1 пак. (500 гр.) макарони

1 каф.ч. (70 гр.) олио

 1 ч.ч. (180 гр.) захар

 370 гр. сирене – не много солено или предварително обезсолено

 75-80 гр. масло

 1 литър прясно мляко

  5-6 яйца

 5 с.л. захар за яйцата

 Начин на приготвяне:

С ¼ от олиото се намазняват дъното и стените на подходяща тава – при мен тя е с размери 30 х 40 см. Макароните се сваряват във вряща вода, в която сме сипали около 17-18 гр. от останалото олио (това е втората четвърт от количеството му). Варенето на макароните продължава за около 8-9 минути. Свалят се от котлона и се оставят под течаща студена вода да се охладят. Отцеждат се от водата и се прехвърлят в голяма купа. Да не се залепят един за друг макароните, веднага се заливат с останалото олио и се  разбъркват внимателно. Добавят се захарта и натрошеното с вилица сирене. Смесват се добре и се разстилат и заглаждат в предварително намазнената тава.Приготвя се заливката: Яйцата се разбиват с 5 с.л. захар. Добавя се прясното мляко и се разбърква добре. Получената смес се изсипва ръвномерно върху макароните в тавата. Маслото се разпределя на парченца по повърхността на макароните. Пекът се в предварително затоплена средно силна фурна – при мен 170˚С за около 40-45 минути.Консумират се топли и охладени. При поднасянето може да се наръсят с допълнително захар,която по желание може да се камерилизира

 



Категория: Рецепти
Прочетен: 197 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 25.08.2012 00:33
24.08.2012 23:42 - ПОДПРАВКИТЕ
                                             КАПЕРСИ - Capparis spinosa

Това са недоразвитите цветни пъпки на многогодишно тревисто растение, наречено бодлив каперсник. Расте в Средиземноморието и Средна Азия. Цветните пъпки се събират през април - май и престояват 3 месеца в сол или смес от сол и растително масло. След тази обработка те придобиват тъмнозелен цвят. Пъпките се употребяват пресни или мариновани. Имат мирис, подобен на синаповия и лютив вкус.
Каперсите се използват за приготвяне на маринади, майонезим рибни и месни салати, студено говеждо и пилешко, туршии. Те са неотменна съставка на топли бели сосове за риба и месо.
Не бива да се консумират от хора с бъбречни. жлъчни и чернодробни заболявания.
Категория: Рецепти
Прочетен: 213 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 24.08.2012 23:47
24.08.2012 23:39 - ПОДПРАВКИТЕ
                                             КАНЕЛА - Cinnamomum verum

Родината на канелата е остров Шри-Ланка (Цейлон), откъдето и идва името - цейлонска канела. Тайната за добива на канела дълго време била пазена грижливо от търговците. Затова и цената и била твърде висока. При пристигането си в Цейлон през 1505 г. португалците научават как се произвежда ароматното растение. Всеки цейлонец над 12-годишна възраст трябвало да доставя годишно по 18 кг кора от канела, като цифрата се увеличавала ежегодно. Този вид данък струвал живота на много хора. В същото време в Амстердам изгаряли планини от канела, щом цените падали. Първите плантации за производство на канела се появяват през VIII век в тропиците и субтропиците на Азия. Днес се култивират и в Африка, Южна Америка и Австралия.

Канелата е ароматно ухаещата вътрешна кора на тропическо лаврово дърво, по-точно ликото между дървото и кората. Добиването и изисква много време. След периода на дъждовете дървото се обелва и изсушава, при което тънкото лико се огъва и образува малки тръбички. Португалците наричали тези тръбички канеел, откъдето идва и името на подправката. Съществува и друг вид канела, позната под името Касия. Тя произхожда от южните райони на Китай и по качество отстъпва на цейлонската канела. И двата вида могат да се открият на пазара. Двата вида леко се различават в цвета си - цейлонската е червеникавокафява, докато китайската е сиво кафеникава Най-скъпите сортове канела са тънки като хартия. Съдържащите се в канелата ефирни масла й придават приятен аромат и сладникав вкус. Канелата е богата на дъбилни вещества, захари и минерални вещества (особено голямо е съдържанието на калций).

Канелата се комбинира добре с карамфил, индийско орехче, звездовиден и обикновен анасон. С нея се подправят сладкиши, пунш, конфитюри, компоти, сосове и сладки супи, оризови десерти. В малко количество като подправка се прибавя към овнешко печено месо, печена гъска, ябълков и сливов мус, греяно вино, печени ябълки и плодови супи, на които придава приятен вкус. Кафето на зърна също получава по-хубав вкус, ако към него се добави малко канела.
В народната медицина канелата се използва за подобряване на храносмилането и като общо укрепващо средство Канелата възбужда апетита и има антисклерозиращо и тонизиращо действие. Освен това успокоява коремни болки. От кората се произвежда есенция която се използва за подобряване вкуса на редица лекарства.
Категория: Рецепти
Прочетен: 204 Коментари: 0 Гласове: 1
23.08.2012 23:16 - ДЕСЕРТИ

Меден крем

Продукти:

6 пълни л. мед, 4 яйца, 125 мл сметана, орехови ядки.

Начин на приготвяне:

Разбийте белтъците на твърд сняг и ги запазете в хладилника. Разбийте жълтъците с меда до сгъстяване на сместа. Втората смес прибавете към белтъчния сняг и новата смес разпределете в купички за крем. Поръсете отгоре с натрошени орехови ядки.

Категория: Рецепти
Прочетен: 226 Коментари: 0 Гласове: 1
Търсене

За този блог
Автор: vkusno123
Категория: Рецепти
Прочетен: 46084
Постинги: 209
Коментари: 31
Гласове: 48
Спечели и ти от своя блог!